leča – črna Beluga (eko) – RINFUZA

0.69 

ČRNA LEČA BELUGA. 0,69 € / 100 g Sestavine: črna […]

Opis

ČRNA LEČA BELUGA. 0,69 € / 100 g

Sestavine: črna leča iz ekološke pridelave. Lahko vsebuje sledi: indijskih oreščkov, lešnikov, mandljev, arašidov, soje, sezamovega semena in žit (glutena).

BIO Leča (Lens ensculenta) je v zdravi prehrani izredno cenjena saj vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih naše telo potrebuje. Poleg tega ima visoko vsebnost vlaknin in beljakovin. S svojo sestavo odlično nadomesti meso ali ribe, zato je v vegetarjanski prehrani zelo cenjena. Je nizkokalorično živilo, ki zaradi visoke vsebnosti vlaknin odlično pospešuje presnovo, kljub temu pa smo po zaužitju še lep čas siti. Odlična je za pripravo raznih zelenjavnih juh in pirejev.  Stročnice so odličen vir beljakovin in imajo nizko vsebnost maščob. V kombinaciji z žiti v telesu tvorijo vitamin B12. Pri prehrani so izredno pomembne zato jih imejmo na jedilniku vsaj dva do trikrat na teden.

Leča je stročnica, ki izvira iz Azije in spada med najstarejše kulturne rastline. Gojiti so jo začeli pred 10.000 leti, v času začetkov poljedeljstva. Rastlina za rast ni preveč zahtevna in uspeva v toplih in vročih območjih, kjer ne potrebuje veliko vode. Steblo rastline je poraslo s kratkimi dlačicami, zelene ali vijoličaste barve. Rastlina zraste 25 do 50 cm visoko in razvije cvetove lepe bele barve z vijoličnimi žilami. Strok je kratek, v njem pa so 1 do 3 semena. Semena črne leče so majhna in črne barve, kuhana pa spominjajo na kaviar (od tod tudi ime Beluga leča).

UPORABAČrna beluga leča je odlična za pripravo raznih zelenjavnih juh, pirejev, prilog, mogoče jo je uporabiti v namazih in raznih solatah. Črna beluga leča ima blag, prsteni okus in mehko teksturo. Zrna tudi po kuhanju ostanejo črna in spominjajo na kaviar.

PRIPRAVA IN SHRANJEVANJE: Lečo damo v hladno vodo, ko zavre kuhamo še 13-15minut. Solimo šele ko voda zavre.

Povprečna hranilna vrednost na 100g: 1632kJ/390kcal. Maščobe: 1,5g od tega nasičene: 0g. Ogljikovi hidrati: 96,6g, od tega sladkorji: 92,8g. Prehranske vlaknine: 0,8g; beljakovine: 1,7g; sol:1,7g.
Distributer: BUFO EKO Trgovina, proizvodnja in storitve d.o.o., Aškerčeva 14,, 3000 Celje. Izvajalec BIO nadzora proizvajalca: NL-BIO-01; Kmetijstvo EU.
Država porekla: Turčija
Rok uporabe: 12.04.2024