Opis
ROŽIČEVA MOKA, 0,80€ / 100g
OSNOVNI PODATKI: Rožičevec (lat. Ceratonia siliqua L.) je zimzeleno drevo, ki je poleg oljke eno najbolj značilnih dreves Sredozemlja. Drevo višino doseže od 10 do 15 metrov. Listi so usnjati in pernati, cvetovi pa neznatni in združeni v grozde. Rožičevec cveti od avgusta do oktobra, plodovi pa dozorijo naslednje poletje ali jesen. Plodovi – rožiči, so do 20 cm dolgi in približno 2 cm široki stroki vijolično rjave barve, po otipu gladki, žilavi in usnjati. Rožiči imajo mehko, sladkasto in nekoliko trpko sredico, ki pozneje otrdi. V stroku je od 10 do 15 semen.
UPORABA: BIO Rožičeva moka je sladko karamelnega okusa, ki spominja na okus čokolade in jo zato v kulinariki lahko uspešno uporabljamo kot naravni čokoladni nadomestek. Rožičevo moko vmešamo v vroče (rastlinsko) mleko in pripravimo kakavu podoben napitek. Prav poseben okus bo žlica rožičeve moke dala kremnemu smoothiju ali domačemu pudingu. Odlično se obnese tudi pri peki sladic, kakor tudi pri pripravi presnih jedi.